Banken lopen achter bij het opnieuw bekijken van alle complexe renteproducten die zij hebben verstrekt aan bedrijven in het Midden- en Kleinbedrijf.

Dat meldt de toezichthouder AFM. Derivaten zijn ingewikkelde beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening gebruikt worden om de risico’s van een stijgende of dalende rente af te dekken.

De affaire draait om de verkoop van producten waarmee klanten die leningen met een variabele rente hebben, zich kunnen indekken tegen bijvoorbeeld een rentestijging. Dit soort producten heeft echter vaak een speculatief karakter. Als de rente bijvoorbeeld in de omgekeerde richting beweegt, kan dat de klant ook geld kosten. Vanwege dalende marktrentes zijn veel van dit soort contracten voor bankklanten verliesgevend geworden.

Zorgplicht banken bij verkoop renteproducten MKB

De vraag die hierbij speelt, is of banken hebben voldaan aan hun zorgplicht door ondernemers te wijzen op de risico’s die aan de renteproducten vastzaten.

De AFM gaf zes banken vorig jaar opdracht om de de renteproducten nogmaals onder de loep te nemen en na te gaan of zij hun klanten niet een te gunstig beeld hebben gegeven van de bijbehorende risico’s. De banken moesten zo’n 17.600 derivaten opnieuw beoordelen die zijn afgesloten door ruim 14 duizend MKB-ondernemingen.

Eind vorig jaar was pas 55 procent van de meest kwetsbare dossiers af en ongeveer 15 procent van het totaal. In nog geen honderd gevallen waren de banken met hun klanten een oplossing overeengekomen. De toezichthouder vindt dat de banken verder hadden "moeten en kunnen zijn".

Het proces van herbeoordelen werd overigens vertraagd doordat dezelfde AFM vond dat de kwaliteit van de toetsing onvoldoende was. Veel dossiers moesten daarom worden overgedaan. De vertraging betekent dat ondernemers langer moeten wachten op een antwoord of en hoe er een oplossing voor hun problemen komt.

Beoordelen dossiers: 5 banken medio 2015 klaar

Bij vijf van de zes banken moet de beoordeling van reguliere dossiers nu medio dit jaar zijn afgerond. De toezichthouder merkt verder op dat bij één bank het doorlopen van de reguliere dossiers pas eind dit jaar klaar zal zijn. "Deze bank laat, in tegenstelling tot andere banken, het bieden van oplossingen parallel lopen aan het uitvoeren van de herbeoordeling zelf."

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl